Historia

Kaupunnin kuumimmat kinkut vuodesta 2012
eli Kinky Carnival Burlesquen lyhyt historiikki

Kinky Carnival Burlesquen tarina sai alkunsa vuonna 2012, Minna Koivumaan ja Katariina Ruotsalaisen Zombie pin-up kalenterikuvausprojektin karonkassa. Juhlahumun lomassa joukko toisilleen entuudestaan tuntemattomia naisia huomasi omaavansa yhteisen kiinnostuksen burleskiin ja sen harrastamiseen. Koska Oulusta ei tuntunut löytyvän mahdollisuuksia harrastustoimintaan satunnaisia työpajoja lukuunottamatta, päättivät nämä naiset perustaa oman, joskin vielä epävirallisen harrastajaryhmän nimeltään Madam Hardware and the Kinky Carnival.

Ryhmän ensiesiintyminen tapahtui kalenterin julkistamistilaisuudessa, hylätyssä koulurakennuksessa tarkoin valitulle kutsuvierasjoukolle. Ensimmäinen julkinen keikka järjestettiin pian tämän jälkeen, ystävänpäivänä vuonna 2013. Paikkana toimi piskuinen Never Grow Old -baari, jossa tunnelma oli tiivis, mutta kiistatta myös katossa! Keikalta tarttuivat mukaan myös ensimmäiset uudet jäsenet. Samana vuonna Kinky Carnivalin burleskibeibit, eli tuttavallisemmin ”kinkut” keikkailivat aktiivisesti muun muassa Vaasan burleskifestareilla, Oulun American Car Showssa ja paikallisessa rokkibaarissa, Nuclear Nightclubissa.

Alusta alkaen Kinky Carnival on ollut vahvasti mukana edistämässä oululaista kulttuurielämää ja matkan varrella on solmittu monenlaisia yhteistyökuvioita muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Kinkut ovat nousseet lavalle Oululaisen liveroolipeliyhdistys OIEI:n Dieselpunk-larpissa, kiusoitelleet yleisöä Väinö Tuonelan ja Kerettiläisten livemusiikin tahtiin ja kiertäneet maakuntia paikallisen erotiikkaliikkeen Erotiikan Ajan ja miesviihdyttäjä John Bornon hemaisevassa seurassa.

Toiminnan laajentuessa Madam Hardware and the Kinky Carnival päätyi aloittamaan toimintansa tueksi virallisen yhdistystoiminnan tammikuussa 2016. Madam Hardwaren luovuttua aktiivijäsenyydestään myös ryhmän ja sitä myötä yhdistyksen nimeksi valikoitui lyhyempi Kinky Carnival Burlesque.

Vuosien varrella Kinky Carnivalin aktiivijäsenten määrä on vaihdellut, mutta sitä mukaa kun vanhoja jäseniä on jäänyt matkasta muiden elämän kiireiden tullessa väliin, on uusia kinkkuja tullut mukaan ihan ensimmäisestä keikasta lähtien. Uusia jäseniä on tarttunut mukaan myös kinkkujen työpajoista, joita on järjestetty muun muassa yhteistyökumppanimme Erotiikan Ajan naistenilloissa. Sittemmin mukaan saatiin myös ensimmäinen ”karju” -joskaan ei naistenillasta! Kinky Carnivalin vahvuus ja ylpeys onkin aina ollut ryhmän runsas diversiteetti. Sukupuolella, iällä, etnisyydellä tai muilla ulkoisilla seikoilla ei ole tässä porukassa merkitystä, vaan asenne ratkaisee.

Viidessä vuodessa Kinky Carnival Burlesquesta on muodostunut kiinteä osa oululaista kaupunkikulttuuria ja viime vuosina yhteyksiä on luotu myös muualle Suomeen. Burleskin ilosanoman levittämistä jatketaan tänä syksynä järjestettävän Kaamos Kabareen muodossa, johon saapuu Kinkkujen vieraiksi esiintyjiä niin pohjoisesta kuin kaukaa etelästäkin. Entistä tiiviimpi yhteistyö muiden burleskitaiteilijoiden- ja yhdistysten välillä onkin yksi Kinky Carnival Burlesquen tärkeimmistä tulevaisuuden tavoitteista.